Nigdy do tej pory nie piekłaś samodzielnie ciast i chciałabyś to zmienić? To bardzo dobra decyzja! Domowe wypieki, są dużo smaczniejsze i dużo zdrowsze niż kupne ciasta z cukierni, czy z marketów. Możesz podawać je na przyjęciach (na urodzinach, imieninach, kinderbalach), albo jako codzienny poobiedni deser dla Twojej rodziny. Jako początkująca cukierniczka- amatorka, powinnaś zacząć od wypróbowywania stosunkowo łatwych przepisów. Nie porywaj się na torty, bezy, czy inne wymyślne słodkości. Zacznij od pieczenia najprostszych ciast z owocami- są przepyszne, zdrowe (owoce zawierają dużo witamin!) i do tego mogą być nawet niskokaloryczne. Nie wiesz jaki przepis na ciasto z owocami wypróbować w pierwszej kolejności? Spróbuj upiec ciasto drożdżowe z sezonowymi owocami. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste i szybkie w wykonaniu- praktycznie nie da się go zepsuć! W jego skład wchodzą zazwyczaj: drożdże, woda, szczypta soli, mąka, jajka i cukier. Można dodać do niego także cynamonu lub wanilii, żeby było bardziej aromatyczne. A jakie owoce będą dobrym dodatkiem? W zależności od pory roku, mogą to być: śliwki, gruszki, brzoskwinie, winogrona, truskawki, czereśnie, wiśnie, czarne porzeczki, czerwone porzeczki, agrest, borówki amerykańskie, pigwy, czarne jagody- liczba możliwości jest doprawdy ogromna! Możesz też łączyć ze sobą poszczególne gatunki owoców: na przykład porzeczki z agrestem, morele z gruszkami, truskawki z rabarbarem. Pamiętaj jednak, aby komponować smaki owoców w taki sposób, żeby do siebie pasowały. Ale jeżeli na przykład marzy Ci się upieczenie szarlotki z jabłkami, zamiast ciasta drożdżowego, lepiej będzie przygotować na spód ciasto kruche, lub półkruche. Przepis na ciasto kruche (https://delektujemy.pl/przepisy-na-ciasta/kruche/) również nie jest zbyt skomplikowany. Wystarczy zagnieść ze sobą masło, mąkę, żółtka jaj, cukier i proszek do pieczenia- i gotowe!