Witam serdecznie w dzisiejszym artykule. Mam zamiar przedstawić w nim czytelnikom kilka najbardziej lubianych przeze mnie gatunków kawy, które prawdopodobnie przypadną do gustu również tym, którzy śledzą wytrwale mojego bloga. Zapraszam do lektury.


Pierwszym, co chcę zaprezentować jest kawa ziarnista Parana Extra Bar. Jest to mieszanka ziaren, która cieszy się niesłabnącą popularnością wśród basistów i smakoszy kaw. W jej skład wchodzą dwie odmiany: Arabika i Robusta. Krajem, z którego importuje się tę kawę zazwyczaj jest Gwatemala, bądź Peru. Czasami, chociaż niezbyt często skupuje się ją od producentów i plantatorów kostarykańskich. Ta niepozorna kilogramowa paczka zawiera starannie wybrane ziarna o najwyższej jakości. Mieszanka powstała we Włoszech pięćdziesiąt lat temu i od tego czasu komponowana jest według tej samej, niezmiennej od pięciu dekad, tradycyjnej receptury.

coffee-924045_1920

Jej znakiem charakterystycznym jest niezwykle trwała i bardzo gęsta crema. Utrzymuje się ona na powierzchni naparu przez relatywnie długi okres czasu. Jeżeli połączymy ją z mlekiem, osiągniemy wyjątkowy, zbalansowany smak pozbawiony nadmiernej goryczy, bądź kwasowości. Ta mieszanka ma średnią zawartość kofeina. Jest zdatna do spożycia przez dwa lata od daty palenia ziaren.

Teraz przejdziemy do innego produktu. Będzie to Kawa ziarnista Arcaffe Roma. Ta zawiera w sobie sześć odmian ziaren, czyli trzy razy więcej, niż poprzednia. Ma ona również znacznie dłuższą tradycję, bo sięgającą aż osiemdziesięciu lat wstecz.

Smak tej mieszanki jest lekko słodkawy i dość delikatny. Charakteryzuje się niską zawartością kofeiny, przez co może być z powodzeniem spożywana przez dzieci. Podobnie jak Parana Extra Bar, jest kawą ziarnistą o dwurocznym okresie zdatności do spożycia.

Zamierzam przedstawić jeszcze jeden produkt, a będzie nim kawa ziarnista Agust. Prawdopodobnie jej ziarna należą do najstaranniej wypalonych, chociaż firma posiada bardzo małą palarnię. Zielone ziarna kawy selekcjonowane są optycznie, wzrokowo. Te, których kolor wskazuje na brak jednorodności ziarna, są kategorycznie odrzucana. Dzięki temu ryzyko, że jakieś niedobre ziarno trafi się w naszej paczce jest niemal równe zeru.

Jak widzimy, kawy cechuje ogromna różnorodność. Ktoś niedoświadczony może się pogubić w tej nadzwyczajnej mnogości wyboru. Jednakże, nie ma powodu do obaw. Jeśli ktoś miałby wątpliwości, którą kawę wybrać na początek swojej przygody z tym przepysznym naparem, osobiście polecam skontaktować się z doświadczonym znawcą kawy.